Intensivkongress 2024
18.-20. September
Østfold
Årets Forelesere
Birgitte Gundersen
Intensivsykepleier Birgitte Gundersen dro på sitt første oppdrag for Røde Kors i 2003 og har over 20 års erfaring fra humanitære oppdrag innen katastrofer, krig og konflikt. Birgitte fikk utmerkelsen Florence Nightingaleprisen for sin innsats i 2017. Birgitte er også bokaktuell med “Når jeg oppsøker nøden” og forteller om utfordringer og prioriteringer i kriseområder på intensivkongressen.
Grethe Heitmann
Grethe er anestesilege og arbeider som overlege ved Sykehuset Østfold Kalnes der hun nå er stipendiat med prosjektet: “External aortic compression to reduse to severe postpartum hemorrage – The Rescue-mom project” I 2019 etablerte hun ExAC som har utviklet en ferdighetsdukke for ekstern aortakompresjon og livmormassasje. Dukken benytte nå nasjonalt og internasjonalt. Grethe skal holde forelesning om dette.
“Er ekstern aortakompressjon ved postpartumblødning et relevant tiltak for intensivsykepleieren?” Ekstern aortakompresjon er en enkel, manuell manøver som kan benyttes for å oppnå midlertidig blødningskontroll ved postpartumblødninger. I nasjonale retningslinjer står ekstern aortakompresjon anbefalt som et sent tiltak, men ved Sykehuset Østfold er det et førstelinjetiltak. Hva er rasjonalet bak dette?
Anne Kristin Ihle Melby
Anne Kristin arbeider som seniorrådgiver i avdeling for pasientsikkerhet i Helsedirektoratet. Hun har gått fra å være klinisk intensivsykepleier, via roller som fagsykepleier, prosjektleder, kvalitetsrådgiver og seksjonsleder til arbeid som stolt byråkrat. Faglig nysgerrighet har ført henne langt, og hun har tatt utfordringer og grepet mulighetene som har bydd seg. De tidlige arbeidserfaringene har hun hatt god bruk for i pasientsikkerhetsarbeidet på nasjonalt nivå.
Hun har en master i organisasjon og ledelse og var medforfatter av kurskonseptet proACT og har ledet flere nasjonale læringsnettverk for både sepsis og tidlig oppdagelse. I arbeid i Helsedirektoratet er Ann Kristin også hovedtillitsvalgt til alle de dyktige sykepleierne der.
På intensivkongressen foreleser Anne Kristin om systematisk arbeid med pasientsikkerhet med foredraget “Sammen om pasientsikkerhet”. Hver pasientskade er en for mye. Målrettet og samordnet innsats for trygge tjenester står høyt på den faglige og politiske dagsorden i Norge. I foredraget får vi innblikk i hvordan det er å arbeide systematisk med kvalitet og pasientsikkerhet.
Marie Sørenstua
Marie er anestesilege og arbeider som overlege ved Sykehuset Østfold Kalnes samtidig som hun er
PhD stipendiat med fokus på regional anestesi.
På intensivkongressen foreleser Marie om bruk av blokader for per- og postoperativ analgesi. De siste årene har regionalanestesi med ultralyd fått en større plass i daglig anestesipraksis. Forelesningen tar for seg bakgrunn, regional anestesiens rolle i moderne smertelindring og praktisk bruk av regionale anestesiteknikker.
Klara Friberg
Klara er intensivsykepleier fra 2010 og arbeidet ulike steder, men nå kombinerer hun klinisk arbeid med stipendiatstilling med prosjektet: “Posttraumatic stress symptoms and importance of hope in intensive care unit patients durig the first year after intensive care unit admission” som vi skal høre mer om på intensivkongressen. Fra tidligere har hun master i helsevitenskap fra UIS 2014 med tittel: “Interprofessionell tillit inom somatisk akutsjukvård- en kvalitativ studie om vaktledares och vaktlækares erfarenheter”.
Cathrine Iversen
Cathrine er barnesykepleier og fagutviklingsrådgiver med erfaring fra barne- og ungdomsklinikken ved Sykehuset Østfold gjennom 28år.
Cathrine holder foredrag om “møte med barn på sykehus” og belyser hvordan man best mulig kan møte barn og ungdom i en sykehusavdeling. Hva bør man tenke på i kommunikasjonen? Og hvordan kan vi kartlegge smerte hos barn og ungdom?
Mette Kure Nikolaisen
Mette er intensivsykepleier og har arbeidet på medisinsk overvåkning siden 2007. Hun skrev i 2021 master om “Pasientoverførigsprosessen fra intensivavdeling til sengepost sett i lys av pasientsikkerhet” og har gått videre i kombinert stilling ved medisinsk overvåkning og stipendiat med prosjektet ”Patient reported symptoms the first week after intensive care unit discharge and up to hospitaldischarge” som hun foreleser om på årets intensivkongress.
Marte Pettersen Buvik
Hun har 17 år som arbeidsforsker og har ledet forskningsoppdrag innenfor en rekke bransjer og næringer, både i privat og offentlig sektor. Hennes fagbakgrunn er arbeids- og organisasjonspsykologi med spisskompetanse på psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø, teamorganisering, tillit, partssamarbeid og ledelse.
Siv K. Stafseth
Siv er intensivsykepleier og førsteamanuensis ved Lovisenberg Diakonale Høgskole. Hun har erfaring som intensivsykepleier fra Ullevål og Rikshospitalet. Hun er pådriver for Nursing Activities Score(NAS) og holder foredrag om nasjonalt prosjekt “Aktivitetstall og bemanningsbehov i norske overvåknings- og intensivavdelinger”. Data fra NAS og subjektiv vurdering av arbeidsmengde med NASA-TLX vil presenteres. Datainnsamling 14 dager per enhet i 2023-2024 er gjort med mange interessante resultater.
Erika Backlund Jansson
Charlotta Rosenkrantz Gustafsson
Erika
Hur tar vi oss an de ständiga förändringarna och skapar motivation och utveckling i en komplex organisation? Hur kan vi lyfta de olika kompetenserna och arbeta i team för att gynna våra patienter?
Jag heter Erika och är Intensivvårdssjuksköterska sedan ca 25 år. Arbetat som ledare och chef de senaste 8 åren. Fått ta del av utmärkelsen årets avdelning på Sahlgrenska vid tre tillfällen. Arbetar med kompetensutvecklingsfrågor på egna enheten men även i regionala sammanhang. Har precis avslutat en utbildning på Chalmers Tekniska Högskola inom Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling vilket gett spännande möten mellan vården och ingenjörsvetenskapen. Under pandemin arbetade jag strategiskt och övergripande inom intensivvården och ansvarade för bemanningsfrågor inom pandemigruppen som ersatte sjukhusledningen under en period. Sedan tre år tillbaka är jag vårdenhetschef på Centralintensivvårdsavdelning, CIVA Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Enheten har 16-18 IVA platser och tar emot ca 2000 vårdtillfällen per år. En dynamisk avdelning i en komplex organisation.
Charlotta
Hur tar vi oss an livet? hur tar vi oss an världens och samhällets förändringar så vi kan ge våra patienter vård- och behandling?
Jag heter Charlotta, utbildad Intensivvårdssjuksköterska som först skulle bli operasångare men viktiga angelägna frågor och intressen drog mig dock allt närmare vård och dess framtid. Med mod och span på 360grader har möjligheter fört mig in på utvecklingsfrågor där jag sedan många år tillbaka jobbar som Chef, år 2018 utsedd till årets chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jobbade övergripande under pandemin tillsammans med Erika strategiskt med bemanningsfrågor samt kompetensutveckling. Startade upp COVID IVA enheter under de olika faserna.
Parallellt med studier inom Ledarskap samt beslutsfattning har erfarenheten av att leda förändringsarbeten, starta upp nya enheter, arbetssätt, få bort ”silotänk” gett mig nya insikter som gör att jag orädd tar mig an vårdens svårigheter och utmaningar.
Parallellt med Chefskap på Intervention, inriktning mot Buk- Kärl samt Neuro även föreläsare på Chefskandidatprogrammet, GU – Göteborgs Universitet.
Line Horrigmo Jakobsen og Inga Rutherford
Overvåkningen i intensivavdelingen ved sykehuset Østfold har de siste årene sett en økning i problematikken rundt vold og trusler fra pasienter og pårørende mot seksjonens medarbeidere. Seksjonen har to ledere: Line er utdannet intensivsykepleier og har vært fagsykepleier, fagutviklingsrådgiver og assisterende seksjonsleder før hun i 2020 ble seksjonsleder. Inga er utdannet sykepleier, har en mastergrad i Klinisk fagutvikling og forskning ved Høgskolen i Oslo og var deltager på det internasjonale lederprogrammet «Young Excecutive Leaders 2023» i regi av International Hospital Federation. Inga har vært seksjonsleder ved overvåkningen siden 2019. Line og Inga har jobbet nært sammen i flere år og har vært tett på utviklingen og utfordringsbildet med vold og trusler. Overvåkningen har tatt del i sykehusets kartleggings- og forbedringsarbeid innen dette temaet. I foredraget vil Line og Inga sammen med sine medforedragsholdere dele erfaringer og reflektere rundt de utfordringene helsevesenet opplever relatert til vold, trusler og sosiale medier. Hva gjør disse hendelsene med medarbeiderne og arbeidsmiljøet? Hvordan kan vi ruste oss for å ivareta pasientsikkerheten og et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø?
Nina Flater Alveberg
Nina er utdannet intensivsykepleier og jobber aktivt med forbedringsarbeid ved sykehuset Østfold Kalnes og har deriblant ledet implementering av Mobil Intensivgruppe (MIG). Hun har jobbet som en nasjonal koordinator for proAct Norge og bidratt til videreutvikling av konseptet tidlig oppdagelse, behandle og forebygge livstruende tilstander
Nina har 8 års erfaring, som seksjonsleder og jobber som seksjonseder på Intensiv - og postoperativ seksjon Kalnes, tett sammen med sin kollega Naylah Sørli.
Hun har en master i organisasjon og ledelse. - En studie om hvordan lederspenn påvirker leders oppfølging av medarbeiderne.
På intensivkongressen presenterer Nina,og fagutviklingsrådgiver Catrin Wasenius forbedringsarbeidet rundt etableringen av mottaksrom for det kritisk syke barnet på intensivavdelingen.
Anita Skau Christophersen
Anita er intensivsykepleier og seksjonsleder til Intensivseksjonen ved Sykehuset i Vestfold. Hun har jobbet i intensiv- og overvåkingsmiljøet siden 1988, de siste 17 årene som leder ved Hjerteseksjonen, Medisinsk Overvåking og Intensivseksjonen. Anita har en mastergrad i organisasjon og ledelse. Masteroppgaven «Fra syk til sykt bra!» var relatert til ledelse av pasientsikkerhet og hvordan ledere kan jobbe systematisk for å etablere strukturer som sikrer gode rutiner for kontinuerlig kvalitetsforbedring. I 2023 gjennomførte hun Forbedringsutdanning i regi av Sykehuset i Vestfold sammen med sine fagsykepleiere. Forbedringsprosjektet hadde som mål å optimalisere tverrfaglig samarbeid ved intensivseksjonen. Anita beskriver sitt karrierehøydepunkt da hun mottok prisen for årets intensivsykepleierleder i 2023.
Brita Fosser Olsen
Brita er intensivsykepleier og forsker på intensivavdelingen ved Sykehuset Østfold. Hun har en doktorgrad innen smertekartlegging av intensivpasienter, men for tiden omhandler forskningen hennes hovedsakelig om oppfølging av intensivpasienter, deriblant mental helse og multiple symptomer. Brita er også førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og jobber her spesielt med undervisning innen smerte, samt med veiledning av masterstudenter og doktorgradsstudenter. Hun sitter også fag- og forskningsutvalget i Intensivsykepleierne NSF. Under årets intensivkongress forelser hun om hvordan man planlegger og gjennomfører små kvalitetsforbedringsprosjekt på intensiv.
Catrin Wasenius
Catrin er Intensivsykepleier og fagutviklingsrådgiver på intensivavdelingen ved Sykehuset Østfold Kalnes. I sin stilling arbeider hun med pasientnært arbeid, fagutvikling og forbedringsarbeid. De siste årene har hun blandt annet vært engasjert i implementering av elektronisk kurve- Metavision, kompetanseportalen Dossier og nå prosjekt DIPS arena. Catrin Wasenius ble også utnevnt som årets Intensivsykepleier 2023.
Jon Våge
Jon er enhetsleder i ambulanseavdelingen Oslo universitetssykehus HF og leder for kollegastøtteordningen i Prehospital klinikk OUS. Han er utdannet paramedic og sykepleier, og har master i helseledelse og helseadministrasjon fra UiO. I den forbindelse skrev Jon masteroppgaven: "Hvordan fungerer kollegastøtte? - Ambulansepersonell og intensivsykepleieres opplevelse av kollegastøtte og emosjonell førstehjelp".
Annette Olsen
Annette er barnelege med spesialfelt på nyfødtmedisin. Hun har jobbet med akutt syke nyfødte og barn på Rikshospitalet og nå som overlege ved Kalnes.
Foredraget om akutt respirasjonsvansker hos nyfødte og barn skal belyse noen av forskjellene vi må tenke på når det gjelder barn i forskjellige aldre, tilnærming og tankegang. Det blir en praktisk gjennomgang med Kliniske kasustikker i foredraget "Barn - bare små voksne?"
Lisbet Aure
Lisbeth er utdannet Intensivsykepleier i Østfold. Har jobbet 10 år på Barneintensiv på Rikshospitalet. I 2022 skrev hun master hvor hun undersøkte Intensivsykepleierstudenters erfaring med veiledning i kliniske praksisstudier sammen med en kollega. Det ble publisert en artikkel på dette arbeidet i 2024 i tidsskriftet Inspira. Fra 2023 har Lisbet vært ansatt ved Høgskolen i Østfold i Fredrikstad i kombinasjonsstilling. Den ene delen er hun prosjektleder og jobber innen AAIO-utdanningene. Hovedformålet med prosjektstillingene er å igangsette kompetansehevende tiltak for veilederne i praksis på AAIO studiene. Lisbet brenner for veiledning og liker arbeidet på Høgskolen i Østfold. Det gir henne muligheten til å veilede veiledere i en presset arbeidshverdag på intensiv. I tillegg følger hun opp Intensivsykepleierstudentene i praksis. Studentene trenger å få veiledning med god kvalitet når de er i praksis, slik at det blir utdannet kompetente Intensivsykepleiere som klarer å stå i jobben etter endt utdanning. På Intensivkongressen skal Lisbet sammen med Matias Rasi fra UNN og jeg forelese om «kvalitet i praksis- hva er det?».
Stina Willadsen og Heidi Torgersen
Heidi er intensivsykepleier og fagsykepleier ved Hovedintensiv, St Olavs Hospital. Stina er intensivsykepleier ved intensiv, oppvåkning og dagkirurgisk enhet på sykehuset Namsos. Hun er også ansvarlig for registrering til Norsk intensivregister på sin avdeling. Heidi og Stina er nå med i prosjektet aktivitet og bemanning initiert av faggruppen Intensivsykepleierne NSF. De har registrert objektiv og subjektiv arbeidsmengde for sykepleiere på norske intensiv- og overvåkningsavdelinger. Heidi og Stina skal holde foredrag om den subjektive sykepleieaktiviteten. «Hvordan ble din vakt? NASA TLX viser vei».
Anne Karine Roos
Anne Karine er sykepleier med master i sykepleievitenskap fra medisinsk fakultet, Universitet i Oslo. Hun har diverse videreutdanninger innen administrasjon og ledelse, etikk, statistikk, helsetjenestelogistikk samt juridiske fag. Med seg har hun lang leder -og rådgivererfaring, primært fra spesialisthelsetjenesten. Anne Karine forsker innen sykepleiefaglige tema og har publisert flere studier i samarbeid med høgskolen i Østfold. Har et pågående forskningsprosjekt om vold og trusler mot helsepersonell. På årets intensivkongress holder hun foredrag i dette temaet med to andre kollega.